Marinus Pater

Mannelijk 1925 - 2020  (94 )


Generaties:      Standaard    |    Compact    |       |    Alleen tekst    |    Register    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Marinus Pater 07 aug 1925 Renswoude; 19 mrt 2020Amerongen.

    :

    • Beroep: jachtopziener

    Aantekeningen:

    Marinus ging op 5-jarige leeftijd naar school en heeft zes klassen doorlopen op de School met den Bijbel in Overberg. Twee jaar zat hij ook nog op de openbareschool in Maarsbergen. Na schooltijd werkte hij thuis als landbouwer, samen met broer Wulfert, die in 1939 zijn ouderlijk huis verliet en bij zijn zuster Gerritje ging wonen.
    De kinderen van Verloop, eigenaar van Het Leersumse Veld, kwamen nog wel eens langs, zo blijkt uit foto's. Niet bekend is of ze gewoon langs kwamen of dat ze daar waren omdat er op hen gepast werd. Zeker is wel dat moeder Klara wel kinderen gewend was. Marinus weet nog te herinneren dat de oudere dochters van Verloop (dochters van zijn eerste vrouw, waarvan hij gescheiden was) hem te pakken hebben genomen. Op een dag was hij aan het schaatsen op de plassen toen er opeens om hulp geroepen werd, en natuurlijk snelde Marinus er direct op af. Gelukkig was het een grapje van de Verloop meiden. Misschien zagen die Verloopjes wel wat in die knappe stoere boswachterszoon.
    Marinus heeft zelf op de boerderij geboerd van 1948 tot 1966. Zijn drie kinderen zijn daar ook geboren.
    Pas in 1963 werd hij jachtopziener en combineerde dat met zijn boeren vak. Zijn eerste stek was in Overlangbroek waar hij werkte voor Baron van Dedem en notaris van Baaren. Het gebied bestond uit weilanden en hakhout perselen.
    Echter na een jaar had hij het daar wel bekeken. Hij werd in 1964 jachtopziener in Lexmond, maar woonde nog steeds in het Veld.
    In juli 1965 slaat het noodlot bij de familie hard toe. Herman, de jongste zoon komt op tragische wijze om het leven. Toen hij met de fiets de A12 over wilde steken kon een chauffeur uit Arnhem de jongen niet meer ontwijken. Dat was een zeer zware tijd voor de familie.
    Na 1½ jaar, in september 1966, was er ineens geen werk meer in Lexmond. De oude heer Van Riethoven had zijn jachtgebied verkwanseld en dus was Marinus ineens overbodig geworden. De jonge heer Van Rietschoten, die hem had aangenomen, betaalde Marinus uit eigen zak totdat hij ander werk had gevonden.
    Dan krijgt Marinus een vaste baan in Valburg. Hij gaat er zelfs met zijn gezin wonen in een zgn. Dijkhuis. Hier hebben ze hun draai wel gevonden en het zal ruim 20 jr duren voor hij en Elisabeth terug keren naar Leersum.

    Zijn vader stierf in 1960 en zijn moeder heeft de laatste jaren bij mijn zuster Klara in Veenendaal gewoond, waar ze in 1970 ook is overleden.

    Jan Pater uit Veenendaal schreef in een brief aan Marinus:

    ..... ER WAS EENS .......
    Zo zouden we kunnen beginnen, want er was eens een vraag over een foto uit 1933, een vraag aan Marinus Pater of hij dat kleine jongetje naast de hond is en die vraag is beantwoord, ook de namen van de andere kinderen zijn bekend.
    En dat jongetje met de hond, dat jongetje is nu ruim 80 jaar, en altijd is er een hond, er is bijna geen foto of er is een hond aan de zijde van Marinus Pater.
    Ook toen ik hem voor het eerst ontmoette was daar een hond, Rex, Bijna even oud als zijn baas, onafscheidelijk zijn die twee, en ik wordt altijd even hartelijk ontvangen als ik ze bezoek.
    Ik ben er voor het eerst gekomen met vragen, vragen over de levensloop van een bescheiden man, die op papier gezet "zouden" kunnen worden.
    Waarom, omdat mensen als Marinus toch bijzondere mensen zijn, en zijn verhaal, hij had geen verhalen, maar toch.....
    We hebben fijne gesprekken gehad samen, gesprekken die ik nooit zal vergeten, waarom, omdat ik Marinus heb leren kennen als een bijzonder fijne man met het hart op de goede plek.
    Een man met toch wel verhalen, en al is er nu een einde gekomen aan de gesprekken voor de "Geschiedenis van Marinus", onze gesprekken gaan door, want ik blijf hem bezoeken, ook zonder verhalen.
    Marinus heel erg bedankt, ik hoop je nog vaak te ontmoeten.

    Jan Pater (07-01-2009)


    Uit: Uit het leven van Marinus Pater. Verzameld en geschreven door Jan Pater uit Veenendaal

    Verblijfplaats:
    Woonde aan het einde bij zijn dochter Adri in Amerongen.

    Marinus Elisabeth de Haas 29 apr 1948 (Civil)Amerongen. Elisabeth (dochter van Herman de Haas en Adriana van den Berg) 02 sep 1922 Amerongen; 03 jul 1999Leersum; 08 jul 1999Leersum. [Gezinsblad] []

    Kinderen:
    1. 2. Adriana Pater  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 3. Kors Pater  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven 20 okt 1950 Leersum; 08 jul 2023Maasbergen; 13 jul 2023Leersum.
    3. 4. Hermanus Pater  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven 28 okt 1951 Leersum; 27 jul 1965Maarsbergen; 31 jul 1965Amerongen.


Generatie: 2

  1. 2.  Adriana Pater Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Marinus1)

    Adriana Teunis van Boord [Gezinsblad] []

    Kinderen:
    1. 5. Herma Elisabeth van Boord  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 6. Juliette Mellanie van Boord  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 3.  Kors Pater Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Marinus1) 20 okt 1950 Leersum; 08 jul 2023Maasbergen; 13 jul 2023Leersum.

    :

    • Beroep: loonwerker, vrachtwagen chauffeur, terrein beheerder Valkenheide Maarsbergen, Jachtopzichter in Leersum daarna landgoed Maarsbergen.

    Aantekeningen:

    Kors komt door zijn werk regelmatig in het nieuws zowel in de kranten als op TV. Op 2 maart 2005 vermeldde de Veenendaalse krant dat er 'Dode reeën door drukte in bos', waarin Kors meent dat veel mensen van de bospaden afgaan.

    Onnodig dierenleed frustreert
    Door: Paul Nolens | donderdag 15 januari 2009 15:00

    LEERSUM/MAARSBERGEN - Het jaar is voor Kors Pater begonnen zoals het vorige jaar eindigde. En dat is in het geval van de valwildcoördinator niet positief. Sinds de oprichting van stichting Valwild in 2006 is de boswachter van landgoed Maarsbergen coördinator. Pater: "Al het aangereden wild komt bij mij terecht. Bijna altijd gaat het om reeën. In 2008 zijn er in de provincie 329 reeën aangereden. Daarvan is ongeveer 60% verongelukt op de Heuvelrug."

    In 2008 is het aantal aangereden reeën met 105 gestegen ten opzichte van 2007, die extreme stijging kan Pater niet verklaren. Het probleem op zich is volgens de bezorgde boswachter wel te verklaren. "De recreatiedruk in dit gebied neemt enorm toe, de reeën hebben steeds minder leefruimte en zoeken vanuit hun instinct naar een plek om rustig te kunnen leven. Daarbij moeten ze de weg vaak oversteken." Bewustwording bij recreanten is volgens Pater van groot belang. "Mensen moeten gaan beseffen dat ze in het bos op bezoek zijn in het leefgebied van dieren. Er wordt in mijn ogen te veel aan de recreanten gedacht in het natuurgebied en niet aan de reeën." Het woord recreëren stuit Pater eigenlijk al tegen de borst. "Het zou geen recreëren moeten heten maar 'genieten van de natuur'. Als je wil recreëren dan ga je maar naar het Veluwemeer, in het bos moet je met respect voor de omgeving genieten."

    De frustratie klinkt duidelijk door in het verhaal van Pater. "Natuurlijk is het frustrerend. Buiten het feit dat ik meer dan honderd keer per jaar mijn bed uit wordt gebeld vanwege een aanrijding is er gewoon sprake van onnodig dierenleed. Als een ree aangereden is, maar niet dood, dan moet ik hem afmaken. Er is niets erger dan een ziek dier afmaken."

    Het Leersumse veld is volgens Pater een van de plekken waar de verhouding tussen de recreatie en de bewoners van het bos volledig scheef is gegroeid. De ijspret van de afgelopen tijd was daar ook debet aan volgens de boswachter. "Het is logisch dat mensen willen genieten van het ijs, maar door de drukte op en rond de plas werd wel 25% van het woongebied van de reeën verstoord. Ik kan het mensen niet kwalijk nemen, want ze beseffen het natuurlijk niet. Het gebied zou ook veel beter beheerd moeten worden. Mensen moeten zich aan de toegangsregels houden en de beheerders zouden moeten toezien op het naleven van die regels."

    Voor het nieuwe jaar is Pater niet veel positiever gestemd. "Ik hoop natuurlijk dat het beter wordt dan vorig jaar, maar het is nu halverwege januari en de teller staat alweer op twaalf, dat stemt me niet positief. We moeten iets aan de overpopulatie doen, de draagkracht is simpelweg niet toereikend voor het aantal reeën. Maar het begint allemaal met bewustwording van het probleem."

    Verblijfplaats:
    Woonde hiervoor aan de Scherpenzeelseweg 2 te Maarsbergen. Daarna Maarnsegrindweg 51 Maarsbergen

    Overleden:
    Maarsbergen gem. Utrechtse Heuvelrug.

    Kors Elisabeth Gerarda Maria Stokman 14 okt 1977 (Civil)Heteren (Ge). Elisabeth 15 dec 1949 Driel/Heteren; 28 sep 2001Maarsbergen. [Gezinsblad] []

    Kinderen:
    1. 7. Elisabeth Johanna Pater  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 8. Adriana Margaretha Pater  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 9. Wilma Pater  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  3. 4.  Hermanus Pater Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Marinus1) 28 okt 1951 Leersum; 27 jul 1965Maarsbergen; 31 jul 1965Amerongen.

    Aantekeningen:

    Verblijfplaats:
    Woonde aan de Leersumseveld 2 te Leersum.

    Overleden:
    Herman werd op rijksweg 12 tussen Maarsbergen en Veenendaal op slag gedood, toen hij per rijwiel de rijksweg overstak. Hij werd gegrepen door een personenauto, bestuurd door een inwoner uit Doorwerth die op weg was richting Arnhem, die de op de rijbaan fietsende jongen niet meer kon ontwijken.

    Begraven:
    Holleweg.



Generatie: 3

  1. 5.  Herma Elisabeth van Boord Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Adriana2, 1.Marinus1)

    Gezin/Partner: Charley Paap. [Gezinsblad] []


  2. 6.  Juliette Mellanie van Boord Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Adriana2, 1.Marinus1)

    Gezin/Partner: Jan. [Gezinsblad] []


  3. 7.  Elisabeth Johanna Pater Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Kors2, 1.Marinus1)

    Gezin/Partner: Jan. [Gezinsblad] []


  4. 8.  Adriana Margaretha Pater Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Kors2, 1.Marinus1)

    Gezin/Partner: Natasha. [Gezinsblad] []


  5. 9.  Wilma Pater Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Kors2, 1.Marinus1)

    Gezin/Partner: Andries. [Gezinsblad] []

    Kinderen:
    1. 10. Thomas  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 11. Mirthe  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 12. Naomi  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven


Generatie: 4

  1. 10.  Thomas Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Wilma3, 3.Kors2, 1.Marinus1)

  2. 11.  Mirthe Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Wilma3, 3.Kors2, 1.Marinus1)

  3. 12.  Naomi Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Wilma3, 3.Kors2, 1.Marinus1)