Albertus Pater

Mannelijk 1899 - 1979  (79 )


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Albertus Pater 
  Roepnaam Bart 
  Geboren 07 dec 1899  Scherpenzeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Gedoopt 31 dec 1899  Scherpenzeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep los arbeider, opperman, boerenknecht 
  Verblijfplaats
  • Zijn persoonskaart vermeldt dat hij op 17 aug. 1929 van Amsterdam naar Scherpenzeel kwam op huisnr. A164. Op 7 januari ging hij (inmiddels gehuwd) wonen in huisnr. A 383 dat op 1 maart 1950 Oosteinde 51 werd en later werd hernummerd naar 89. Nadat een rijke weduwe uit Rotterdam, Hilda Cieremans, het oude huis opkocht en er een nieuwe 2 onder 1 kap liet bouwen, kwam hij op 19 mei 1959 te wonen aan de andere kant op nr. 87. Daarna hoopte hij nog te kunnen genieten in huize "Vroeg in de Wei" aan de Vijverlaan 2.
  Overleden 29 mei 1979  Scherpenzeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
  • Bart woonde zijn laatste jaar in het bejaardencentrum "Het Huis in de Wei". Zijn einde was "als of men het licht had uitgedaan". Om drie uur had hij nog in de gezamenlijke ruimte thee gedronken en om vijf uur, bij het brengen van zijn eten lag hij levenloos op bed.
  Begraven 04 jun 1979  Scherpenzeel, Begraafplaats op Glashorst Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  • Begraafplaats de Glashorst.
  Aantekeningen 
  • Bart pakte al het werk aan wat geld op leverde. Zo was hij daggelder, bomenrooijer (met een aangetrouwde neef, Rienus van Asch), boerenknecht en sjouwerman in de bouw. Op zijn 45e werd hij lid van het CNV, hij ontving op zijn 70e hiervoor een gouden CNV-speld.
  Persoon-ID I928  Pater Amerongen
  Laatst gewijzigd op 7 apr 2021 

  Vader Brand Pater,   geb. 31 jan 1866, Lunteren Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 20 mrt 1939, Amersfoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 73 ) 
  Moeder Jannetje Hazeleger,   geb. 08 jun 1874, Woudenberg Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 18 jul 1968, Amersfoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 94 ) 
  Getrouwd 20 jul 1895  Scherpenzeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
  Aantekeningen 
  • Ze kregen veel kinderen, hoewel ze er ook veel weer jong verloren. Zo kwamen ze terug van de begravenis van Dirkje toen Albertus overleden bleek te zijn. Deze familie kreeg de bijnaam "Pet". De dochters Dirkje en Berendina traden in het huwelijk met de broers Marinus en Jan Kreuger.
  Gezins-ID F181  Gezinsblad  |  

  Gezin Marianna Speelman,   geb. 10 feb 1910, Delft Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 15 feb 1965, Amersfoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 55 ) 
  Getrouwd 13 jul 1945  Barneveld Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [5
  Type: Civil 
  • Eindelijk trouwde Bart een keer en kreeg er gelijk drie grote kinderen bij. Twee maanden later had hij ook zelf een eigen kind. Grote trots dat het een stamhouder was. "Ik heb nu een stamhouder, nu is het genoeg." Helaas moest hij al rap één van zijn stiefkinderen missen. Gerard vertrok als militair naar Indië. Hij trouwde en bleef daar. Toen hij weer terug moest naar Nederland is hij gedeserteerd. Na de tweede desertie is nooit meer wat van hem vernomen en is officieel als vermist opgegeven.
  Aantekeningen 
  • Marian leerde Bart kennen gedurende de oorlog. Zij was vanuit Den Haag, met drie kinderen, naar Voorthuizen gevlucht, mede vanwege de angst daar haar vader van Joodse afkomst was. Daarvoor was ze bijna twaalf jaar alleen. Ze woonde in Voorthuizen op de hoek van de Baron van Nagellstraat en de Parallelweg. (In 1991 stond dat huis er nog.) Toen ze Bart had leren kennen, zijn ze spoedig getrouwd, daar Brand zich reeds aankondigde. Eind '47 vertrokken ze naar Scherpenzeel. Ze woonden toen aan het Oosteinde dat eerst nummer 381 had en later werd veranderd in 89. Marian heeft gedurende die tijd veel operaties aan haar hoofd onderaan. Ze werd daardoor hardhorend en later doof. Toen in een boomgaard tussen Oosteinde 93 en 99 een villa werd gebouwd, trok hierin een ouder echtpaar dat ging rentenieren. Het was de familie Cieremans uit Rotterdam. Ook zij was doof, maar kon goed liplezen. Hierdoor konden deze twee vrouwen goed met elkaar opschieten. Bart kreeg hierdoor weer wat werk erbij; o.a. onderhoud van de boomgaard en allerlei andere klusjes. De heer Cieremans, tabaksverkoper, vond al dat werk op het platteland wel mooi en wilde ook het een en ander doen. Dat was voor hem te zwaar en overleed.
   Mevrouw Cieremans vertrok weer naar haar kinderen in Rotterdam. Echter niet voor goed. Ze kocht de twee oude pandjes (twee onder één kap) Oosteinde 89 en 87 op en liet er een nieuw pand neer zetten, ook weer twee onder één kap. Bart en Marian mochten ook in een pand wonen mits ze op nr. 87 gingen wonen. Nadat ze bijna een jaar in hun kippenhok (die Bart ooit samen met de buren had gebouwd) hadden gewoont, konden ze hun nieuwe huis betrekken. Het pand kreeg met mooie smeedijzeren sierletters de naam "'t Hilletje", vernoemd naar de rijke weduwe Hilda Cieremans.
  Kinderen 
   1. Brand Pater
  Laatst gewijzigd op 1 mei 2005 
  Gezins-ID F183  Gezinsblad  |  

 • Bronnen 
  1. PK.

  2. ovl.krt.

  3. ovl. krt.

  4. GenLias Geld. Arch. Toeg. 0207 inv. 3065.

  5. interview.