Brand Pater



Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Geslacht Mannelijk 
    Aantekeningen 
    Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven.
    Persoon-ID I1664  Pater Amerongen
    Laatst gewijzigd op 19 mrt 2023 

    Vader Albertus Pater,   geb. 07 dec 1899, Scherpenzeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 29 mei 1979, Scherpenzeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 79 ) 
    Moeder Marianna Speelman,   geb. 10 feb 1910, Delft Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 15 feb 1965, Amersfoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 55 ) 
    Getrouwd 13 jul 1945  Barneveld Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
    • Eindelijk trouwde Bart een keer en kreeg er gelijk drie grote kinderen bij. Twee maanden later had hij ook zelf een eigen kind. Grote trots dat het een stamhouder was. "Ik heb nu een stamhouder, nu is het genoeg." Helaas moest hij al rap één van zijn stiefkinderen missen. Gerard vertrok als militair naar Indië. Hij trouwde en bleef daar. Toen hij weer terug moest naar Nederland is hij gedeserteerd. Na de tweede desertie is nooit meer wat van hem vernomen en is officieel als vermist opgegeven.
    Aantekeningen 
    • Marian leerde Bart kennen gedurende de oorlog. Zij was vanuit Den Haag, met drie kinderen, naar Voorthuizen gevlucht, mede vanwege de angst daar haar vader van Joodse afkomst was. Daarvoor was ze bijna twaalf jaar alleen. Ze woonde in Voorthuizen op de hoek van de Baron van Nagellstraat en de Parallelweg. (In 1991 stond dat huis er nog.) Toen ze Bart had leren kennen, zijn ze spoedig getrouwd, daar Brand zich reeds aankondigde. Eind '47 vertrokken ze naar Scherpenzeel. Ze woonden toen aan het Oosteinde dat eerst nummer 381 had en later werd veranderd in 89. Marian heeft gedurende die tijd veel operaties aan haar hoofd onderaan. Ze werd daardoor hardhorend en later doof. Toen in een boomgaard tussen Oosteinde 93 en 99 een villa werd gebouwd, trok hierin een ouder echtpaar dat ging rentenieren. Het was de familie Cieremans uit Rotterdam. Ook zij was doof, maar kon goed liplezen. Hierdoor konden deze twee vrouwen goed met elkaar opschieten. Bart kreeg hierdoor weer wat werk erbij; o.a. onderhoud van de boomgaard en allerlei andere klusjes. De heer Cieremans, tabaksverkoper, vond al dat werk op het platteland wel mooi en wilde ook het een en ander doen. Dat was voor hem te zwaar en overleed.
      Mevrouw Cieremans vertrok weer naar haar kinderen in Rotterdam. Echter niet voor goed. Ze kocht de twee oude pandjes (twee onder één kap) Oosteinde 89 en 87 op en liet er een nieuw pand neer zetten, ook weer twee onder één kap. Bart en Marian mochten ook in een pand wonen mits ze op nr. 87 gingen wonen. Nadat ze bijna een jaar in hun kippenhok (die Bart ooit samen met de buren had gebouwd) hadden gewoont, konden ze hun nieuwe huis betrekken. Het pand kreeg met mooie smeedijzeren sierletters de naam "'t Hilletje", vernoemd naar de rijke weduwe Hilda Cieremans.
    Gezins-ID F183  Gezinsblad  |  

    Gezin Jacoba Trouwee 
    Kinderen 
     1. René Charles Patrick Pater
    Laatst gewijzigd op 16 mrt 2019 
    Gezins-ID F184  Gezinsblad  |  

  • Het team
    Bram Pater
    Bram Pater
    Hij is steunpunt voor Suriname, Suriname Gerrit, Suriname Lucas en Amerongen en behoort zelf tot de stamboom Amerongen. Hij woont in Leiden.
    Zijn mailadres is: bram@brampater.nl

  • Bronnen 
    1. interview.