Geurt Pater

Mannelijk 1921 - 2012  (90 )


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Geurt Pater 
    Geboren 27 feb 1921  Barneveld Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep Typograaf 
    Verblijfplaats
    • Woonde hiervoor Ds Lieseliuslaan 4 te Lunteren. Daarna Honskamperweg 2 kmr 280. Bij Overlijden in de Honskamp Dorpstraat 25.
    Overleden 23 feb 2012  Lunteren Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
    Begraven 29 feb 2012  Lunteren Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
    Aantekeningen 
    • Een kranteartikel van 12 oktober 1991, laat een foto van hem zien waarop hij de Zilveren Bondsspeld van de K.N.V.B. krijgt uitgereikt, omdat hij bijna 25 jaar als consul werkzaam is geweest van Voetbal Vereniging Lunteren. Hij was niet alleen in naam consul, hij was het ook in hart en nieren en natuurlijk een trouwe supporter van zijn club. Verder heeft hij diverse functies bekleed binnen de club. Zo zat hij in de elftalcommissie in de jaren vijftig en is hij verschillende malen secretaris geweest. Een ander artikel praat over "Geurt Pater met voetbal-vut". Verder is hij een grasdokter van groote klasse geweest.

      De Barneveldse Krant van 27-01-1996 Geeft in een kop "Geurt Pater (75) maakte heel wat verhuizingen mee" met daaronder:
      "Gedenkwaardige dag in BDU-geschiedenis"

      BARNEVELD
      Vandaag, zaterdag 27 januari, is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de BDU.

      Afgelopen week waren de medewerkers in het gebouw aan de Nieuwstraat druk bezig met het vullen van verhuisdozen. Voortaan zal de gang van het personeel niet meer naar het centrum van Barneveld zijn waar het BDU-gebouw Jarenlang een van de gezichtsbepalende punten was, maar naar de Marconistraat. Daarmee is een stukje geschiedenis afgesloten.

      Dijkje

      Een oud-medewerker die zijn 47,5 dienstjaren in het centrum van Barneveld heeft 'versleten', is Geurt Pater. Het is niet de eerste keer dat de BDU verhuist, weet de 75-jarige uit ervaring. De Barneveldsche Courant, waar de BDU-geschiedenis mee begint, werd bijna 125 jaar geleden (29 september 1996 is de jubileumdag) opgericht. Er werd destijds gewerkt vanuit een onderkomen in de Langstraat. Pater begon in een pand aan het Dijkje en verhuisde later mee naar de Nieuwstraat.
      Ik begon in 1935 als 14-jarige in de drukkerij (destijds op het Dijkje, red.). Daar hielp ik met allerlei karweitjes. We werkten op maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag geloof ik van 7.00 tot 12.00 uur. Daarna moest ik de krant nog rondbrengen en 's middags moest ik op de fiets naar de grafische school in Amersfoort," aldus de oud-Barnevelder. Pater maakte deel uit van een team van "zo'n tien à elf man plus Bijlsma en Heine". De drukkers Jelle Bijlsma en Govert Heine waren in 1925 gaan samenwerken wat resulteerde in de Naamloze Vennootschap De Barneveldsche Boek, Courant- en Handelsdrukkerij', de latere BDU.

      Drie cent

      Als op woens- en zaterdag het gewone werk gedaan was, ging Pater op de fiets de krant bij de abonnees in het dorp Barneveld rondbrengen. Daarbuiten werd de Barneveldsche Courant per post verstuurd. "Op donderdagochtend zat ik van 8.00 tot ongeveer 10.00 uur op de Eiermarkt in de Markthal waar ik de krant voor drie cent per stuk probeerde te verkopen. Daarna ging ik door naar de markt in de Emmastraat."

      Krantenwijk

      Ook Jan van Hierden, Gerrit van de Berg en Herman Cozijnsen ('Mannes') hadden destijds een 'krantenwijk', weet Pater nog. Hij herinnert zich ook Gerrit Kap, één van de drukkers. Gedurende zijn 47,5-jarige diensttijd heeft hij de verhuizing van het Dijkje naar de Nieuwstraat meegemaakt. "Er moest verbouwd worden toen de rotatiepers kwam. Dat betekende dat wij intern ook weer moesten verhuizen." Uiteindelijk werd de drukkerij verplaatst naar de Marconistraat. Pater zelf 'verhuisde' in de loop der jaren van de drukkerij naar het magazijn dat hij hielp opzetten.
      De oud-werknemer heeft de BDU zien groeien van zo'n 10 werknemers tot ruim 300 met verschillende afdelingen. Afdelingen die intern ook nogal eens verhuisd zijn, maar nu een vaste stek krijgen in het nieuwe gebouw aan de Marconistraat.

      Ook in het Lunters Nieuwsblad werd zijn naam genoemd als Correspondent.
    Persoon-ID I1316  Pater Amerongen
    Laatst gewijzigd op 8 mei 2012 

    Vader Willem Pater,   geb. 04 mrt 1894, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 08 sep 1975, Amersfoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 81 ) 
    Moeder Maartje Pol,   geb. 27 jun 1894, Barneveld Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 08 apr 1958, Bennekom Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 63 ) 
    Getrouwd 30 jul 1915  Barneveld Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
    Grafstenen
    Pater Amerongen
    Pater Amerongen
    Gezins-ID F315  Gezinsblad  |  

    Gezin Derkje van Eden,   geb. 18 jan 1922, Veenendaal Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 15 nov 1994, Veenendaal Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 72 ) 
    Getrouwd 07 jan 1953  Barneveld Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Type: Civil 
    Kinderen 
     1. Willem Pater
     2. Meijnsje Dirkje Pater
    Laatst gewijzigd op 19 nov 1994 
    Gezins-ID F793  Gezinsblad  |  

  • Bronnen 
    1. ovl. adv.

    2. Ovl. adv.

    3. PK.